Богословське відділення / У селі Вікно вшанували пам’ять святого великомученика Пантелеймона,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




У селі Вікно вшанували пам’ять святого великомученика Пантелеймона

9 серпня 2012 року у храмі святого апостола Іоанна Богослова с. Вікно Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ КП велично вшанували пам’ять святого великомученика Пантелеймона.

dscf7486_500

Ось уже 150 років у Вікнянській церкві святого апостола Іоанна Богослова (Заставнівський район, Чернівецька область) зберігається частка мощей цілителя Пантелеймона, які продовжують мироточити. Часточка мощей потрапила у це буковинське село з Афону, куди часто навідувався один з фундаторів вікнянського храму князь Олександр Кантакузин. Мешкаючи у Вікні, він усіляко сприяв розвитку свого родового храму, а відтак передав отримані від грецьких монахів за свою доброчинність мощі на збереження до збудованої ним місцевої церкви. Окрім мощей цілителя Пантелеймона він також привіз у село Вікно спеціальний пергамент, який підтверджував справжність мощей. Проте в роки розгулу радянського атеїзму грамота зникла. Так само, до речі, як і старовинна грецька ікона, яка була фрагментом більшої картини “Хід Христа на Голгофу”.

Закрита 1962 року, в часи панування войовничого атеїзму в СРСР, родинна каплиця довго стояла пусткою. Як виявили пізніше збирачі голубиного посліду, увесь цей час мощі цілителя спокійно лежали серед старих книжок та різного церковного начиння у непоказній дерев'яній скриньці на горищі споруди. Але позаяк сам храм стояв пусткою, а під час дощів у ньому рясно протікав дах, виявлені мощі спочатку передали до сусіднього села Чорний Потік, де для них виготовили нову скриньку, а згодом до церкви села Погорилівка. Лише після того, як храм у Вікні відновив богослужіння, з благословення митрополита Чернівецького і Буковинського Данила, мощі зайняли своє старе місце. Раку, в якій зберігаються мощі, нещодавно оновили.

На запрошення настоятеля храму святого апостола Іоанна Богослова с. Вікно свящ. Володимира Загари за святковим богослужінням співслужив клірик університетського храму Трьох Святителів протоієрей Миколай Лагодич.


Версія для друку
Автор: fMykolaj
Дата створення: 2012-08-09
Рубрика: Богослужіння
Перегляди: 3917

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.