Богословське відділення / Паломництво західноукраїнськами святинями України (ДОДАНО ФОТО),
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




Паломництво західноукраїнськами святинями України (ДОДАНО ФОТО)

  

4 грудня 2010 р. в день свята Введення в храм Пресвятої Богородиці делегація Богословського відділення Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, на чолі зі методистом відділенням доцентом священиком Миколою Лагодичем вирушили у паломництво західноукраїнськами святинями України.

Перша святиня, яку відвідали паломники -храм Різдва Христового м. Жовкви Львівської області храм,

06089281_500

де  з 1784 р. перебувають мощі святого мученика Парфенія.

.__500
 
1_500_04
 
2_500_03

Студенти поклонились мощам мученика й були помазані єлеєм від лампади при мощах святого Парфенія.

img_4845_500
 
img_4843_500
 
img_4851_500

З Жовкви паломники відправились до міста Львова, де у Свято-Покровському кафедральному соборі м. Львова мала відбутися урочиста Божественна літургія з нагоди 20-річчя входження православного духовенства у кафедральний храм Покрови Пресвятої Богородиці.

По дорозі до кафедрального собору паломницька група була гостинно прийнята громадою львівської парафії Всіх Українських святих, що по вул. Миколайчука.

1252094245_12410342_500

З дозволу настоятеля парафії прот. Віктора Феденьківа священик Миколай Лагодич залишився у храмі і співслужив прот. Андрію Зборовському за Божественною Літургією.

img_4855_500

Після Євангельського читання отець Миколай виголосив проповідь.

У той же час паломницька група прибула до Свято-Покровського кафедрального собору м. Львова. Студенти долучились до Божественної Літургії, котру очолив Святійший Патріарх Київський та всієї Руси-України Філарет.

 

img_1113_500

 

Предстоятелю співслужили керуючий Львівсько-Сокальською єпархією митрополит Димитрій, митрополит Рівненський i Острозький Євсевій, архиєпископ Тернопільський і Кременецький Іов, архиєпископ Хмельницький і Кам'янець-Подільський Антоній, архиєпископ Черкаський і Чигиринський Іоан, єпископ Сімферопольський і Кримський Климент, єпископ Ужгородський і Закарпатський Кирило, єпископ Полтавський і Кременчуцький Федір, єпископ Дрогобицький і Самбірський Матфей, єпископ Васильківський Євстратій, єпископ Кіровоградський і Голованівський Марк, єпископ Тернопільський і Теребовлянський Павло, єпископ Переяслав-Хмельницький і Бориспільський Епіфаній, єпископ Чернівецький і Кіцманський Марк, єпископ Вишгородський Агапіт.

Розділити радість свята також прибули священнослужителі УГКЦ, на чолі з єпископом-помічником Венедиктом, о. прелат Йосиф Легович (РКЦ).

 

10_500
 

 

За святковим богослужінням молились керівники області, зокрема начальник Головного управління з питань внутрішньої політики, національностей та релігій ЛОДА Роман Кураш, та міста, на чолі з міським головою Андрієм Садовим.

lvivska_bohorodyca2_500

Під час літургії всі присутні мали унікальну можливість приклонитись перед Львівською чудотворною іконою Пресвятої Богородиці-Одигитрії, вшанувати Її та молити Пресвяту Богородицю про заступництво.

Чудотворний образ був переданий на богослужіння до кафедрального собору адміністрацією Львівської національної галереї мистецтв із забезпеченням виконання усіх вимог, необхідних для фізичного збереження пам'ятки. Учасниками урочистостей зокрема були директор Львівської національної галереї мистецтв Герой України Борис Возницький, реставратор, який відновив унікальну пам'ятку у 80-х рр. минулого століття Володимир Мокрій.

Після завершення Божественної літургії був відслужений молебень до Пресвятої Богородиці, після чого Святійший Патріарх Філарет у

 

img_1108_500

 

співлужінні єпископату освятив списки Львівської чудотворної ікони Богородиці-Одигитрії. Відтепер один із них буде встановлений у

 

img_4865_500

 

кафедральному соборі, інші - передані до храмів Львова (Вознесіння Господнього, Різдва Пресвятої Богородиці.

На завершення урочистостей як меценати та благодійники за заслуги з відродження духовності в Україні та утвердження Помісної УПЦ КП були нагороджені міський голова Львова Андрій Садовий орденом святого рівноапостольного князя Володимира Великого II ст., начальник ДПІ Львова Орест Лазірко орденом святого великомученика Юрія Переможця, Борис Возницький орденом святого рівноапостольного князя Володимира Великого III ст., Андрій Отко орденом святого архістратига Божого Михаїла, Володимир Мокрій орденом святого архістратига Божого Михаїла, завідувач відділу реставрації Львівської національної картинної галереї Лариса Разінкова - орденом святої великомучениці Варвари.

Вітаючи нагороджених, Святійший Патріарх побажав їм Божого благословення та наснаги для продовження діяльності на підтримку Помісної Української Православної Церкви.

 

img_4881_500
 

 

Після завершення богослужіння Святійший Патріарх Філарет відповів на запитання представників ЗМІ,

 

img_4882_500

 

які торкалися різних аспектів становлення Помісної Церкви, міжконфесійних взаємин, історії Львівської ікони Богородиці-Одигітрії. Предстоятель Церкви висловив упевненість у незворотності об'єднавчих процесів та перспективі зміцнення та утвердження Єдиної Української Православної Церкви.

Після святкової трапези студенти-паломники відвідали у виставковій залі Львівського музею історії

 

img_1151_500

 

релігії виставку "Великий Пастир Церкви Христової", присвячену 100-річчю від дня народження

 

img_1148_500
 

 

Митрополита Миколая (Юрика) (1910-1984). Виставку організовано за активної участі та співпраці Музею з духовенством Української Православної Церкви Київського Патріархату, зокрема з Львівською Православною Богословською Академією. Значна кількість представлених на виставці експонатів репрезентує Церковно-археологічний музей ЛПБА.

Складні погодні умови змусили скоріше запланованого повернутися до Чернівців...

Фоторепортаж паломництва.


Версія для друку
Автор: свящ. Миколай
Дата створення: 2010-12-17
Рубрика:
Перегляди: 4308

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.