Богословське відділення / Презентація книги "РОСЛИНИ СВЯТОГО ПИСЬМА ТА ПЕРСПЕКТИВИ СТВОРЕННЯ БІБЛІЙНОГО САДУ",
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




Презентація книги "РОСЛИНИ СВЯТОГО ПИСЬМА ТА ПЕРСПЕКТИВИ СТВОРЕННЯ БІБЛІЙНОГО САДУ"

 

sdc13661_500_01

 

«РОСЛИНИ СВЯТОГО ПИСЬМА ТА ПЕРСПЕКТИВИ СТВОРЕННЯ БІБЛІЙНОГО САДУ» - книга із такою незвичною назвою побачила світ нещодавно на Буковині. Підготували видання відомі науковці краю - колишній ректор Чернівецького національного університету імені Федьковича професор Степан Костишин, професор кафедри загальної та експериментальної екології цього ж вишу Світлана Руденко, кандидат філологічних наук Оксана Івасюк, завідувач Богословського відділення філософсько-теологічного факультету ЧНУ протоієрей Микола Щербань. 08 квітня 2010 року авторський колектив презентував книгу громадськості.

 

sdc13677_500
 

 


Над цією книгою більше року працювали науковці різних галузей: теолог, філолог, еколог та ботанік. Все, про що тут написано, вони мріють втілити в життя. Тож незабаром при Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича створять насправді біблійний сад. Науковці зазначають, аби знайти ту саму рослину, про яку говориться у Святому письмі, ґрунтовно аналізували кожну дрібничку. У книзі описані 75 рослин. У природі науковці знайшли практично їх усіх.

Прот. Микола Щербань, співавтор: «Напевно в такому гармонійному поєднанні світської науки і науки теологічної може виникнути дещо таке унікальне і дуже цікаве...».
 
 
sdc13657_500
 
Виноград, олива, акація і навіть манна небесна та купина неопалима - такі рослини, згадані тисячі років тому, ростимуть тепер у Чернівцях у біблійному саду. В Україні подібного ще не було.

Оксана Івасюк, співавтор: «Власне все задумувалося як проект цього саду. Потім вже йшлося про вивчення тих рослин, які ми можемо віднайти у Біблії».

Якщо ж деякі з них і не вдасться відтворити, то вирощуватимуть так-званих родичів - рослини, які належать до того ж роду але, можливо, іншого виду.

Світлана РУДЕНКО, професор кафедри екології та біомоніторингу ЧНУ ім. Ю. Федьковича: «Тільки дві рослини виявили такі, які не мають ботанічного тлумачення: дерево добра і зла, і дерево життя. Але є три гіпотези: яблуня, айва, хурма». Щодо можливості створення біблійного саду проф. Руденко зазначає, що «... тут буде їстівний каштан, оливка, стирекс, граб, бук, сосна, також кущі камфори, троянди, мирт... а також - додає автор - лілія, іссоп, м'ята, кориця - рослини, які у біблійні часи символізували красу.  І хоч зараз ці рослини є у книзі, - всі вони все одно не ростимуть у саду через кліматичні умови. З цієї ситуації також вихід є».Кожен з авторів зробив свій внесок у створення книги «Рослини Святого Письма ...»

На питання журналістів, який внесок кожного з авторів у створення цієї книги, Світлана Руденко співавтор книги сказала: «Оксана Івасюк, людина, яка має високий художній смак і літературний хист, С.С. Костишин критично поставився до кожного речення... ми відповідаємо за те, що ми написали. Отець Микола Щербань забезпечив теологічне підґрунтя...».

«Якщо точніше - пояснює отець Микола Щербань, - він з'ясовував теологічне значення рослин на підставі свідчень Святого Писання, адже у Біблії згадується багато рослин, як буквальному так і в алегоричному значенні... Богословське розуміння тієї чи іншої біблійної розповіді (в якій згадується про певну рослину) є різним: і позивним, і негативним... І хоча сад біблійний буде реальним, найперше, - зазначає отець Микола, - потрібно звернути увагу саме на сад духовний...".

Мабуть, на підтвердження цього і презентація книги розпочалася саме з духовних співів.
 
 
sdc13655_500
 
Коли саме розпочнеться створення самого біблійного саду, науковці не уточнюють, але натякають, що незабаром. Рослини привезуть із ботанічних садів Ізраїлю та Єгипту.

За матеріалами:

 

http://mtrk.com.ua/content/view/16891/2/

http://www.press.cv.ua/#/news/8045

http://acc.in.ua/index.php?mcmd=shownews&savepage&newsid=2983

http://bukodtrk.gov.ua/index.php?newsid=2855

http://bukovynaonline.com/roslyny-svyatogo-pysma/

 

 


Версія для друку
Автор: prot-docent
Дата створення: 2010-04-12
Рубрика:
Перегляди: 4982

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.