Богословське відділення / Пасхальне послання митрополита Переяслав-Хмельницького і Бориспільського ДИМИТРІЯ ,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




Пасхальне послання митрополита Переяслав-Хмельницького і Бориспільського ДИМИТРІЯ

 

боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним Переяслав-Хмельницької єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Дорогі браття і сестри!

В цей пасхальний, світлосяйний День ми не повинні шукати свого Спасителя між мертвими. Він живий, Він воскрес. Як лев від лютості розриває ланцюги, як орел гордо ширяє в небесній висоті, так наш Спаситель розірвав кайдани смерті, відкинув камінь своїх ворогів, яким вони запечатали Його гріб.
Коли ми розглядаємо на кладовищах надмогильні пам'ятники, від простенького дерев'яного хреста і аж до величного монументу, то всюди читаємо: «тут спочиває тіло такого-то або такої-то». Ці надгробні написи нагадують нам про те, що ні славні імена, ні красота, ні повнота сил і здоров'я - нічого не захищає людину від загального неминучого жеребу всіх смертних. Але яка безкінечна різниця між надгробними надписами людей, які спочивають на кладовищах і надгробним надписом нашого Викупителя! - «Його тут немає: Він воскрес» - говорить нам той надпис, який сьогодні творять нам Ангели Небесні на Його Живоносному Гробі. Господь не дав, як сказав пророк Давид, святому Своєму зазнати тління (Пс. 15, 10).
Чи бачите Ви, дорогі браття і сестри, образ Переможця, Який сьогодні повстав із гробу? У славі і величі Він возсідає на Своєму царському престолі. Швидко проходять перед Ним і змінюються одні за одними народи й покоління людей, а Він - вічно Один і Той Самий царює над всіма поколіннями.
Яким є величним цьогорічний сьогоднішній день! Від одного кінця світу і аж до другого, від ночі вічної криги і до спеки тропічного сонця, у прекрасних соборах столичних міст і у самих простеньких сільських храмах і каплицях, всі християни Заходу і Сходу, прославляють воскреслого із мертвих Христа Бога.
Свято Пасхи є святом Перемоги не для одного тільки Христа, а для кожного християнина. Як Христос, так і всі ми,  святкуємо нашу перемогу над усіма випробовуваннями світу, над усіма силами темряви. Вже сама пора року, в якій ми святкуємо Великдень, налаштовує нас до радості. Сама природа святкує у цей період своє воскресіння. Декілька тижнів тому в ній по-справжньому царювала ще мертва і холодна тиша. Але ось прийшла весна і все пробуджується, піднімається до життя. Це відчувають навіть і тварини. І тому-то, так як вся природа сповіщає нове життя і воскресіння, так і та велика подія, яку ми згадуємо в нинішній день, означає, що протягом року немає більш веселішого свята за Воскресіння Христове.
Коли Ісус закрив Свої очі і покладений був до гробу, тоді засумували Його ученики і послідовники, тоді затужило все бездушне творіння. Але як тільки-но Він повернувся до життя, то знову настали радість і для тодішніх Його друзів, і для всіх, хто вірує в Нього.
Чи не достатньо тоді Воскресіння Христове, святкування цього світлого Дня, переконує нас в дійсності майбутнього життя, вічного життя з Богом у Царстві Небесному. Тяжкою і хресною є дорога до вічного життя для кожного із нас. Ми повинні сьогодні промовити до себе: «Якщо Христос, перше аніж увійти в Свою славу, повинен був постраждати, то належить і нам співрозділити Його страждання. Якщо Христос, постраждавши, воскрес, то чому б і мені в моїх стражданнях не очікувати того ж самого». Таким чином кожна скорбота знаходить своє зцілення, кожне страждання - свою утіху, кожна ніч - свій світанок, кожна зима - свою весну, кожна велика п'ятниця - свою Пасху.
Вітаю Вас дорогі пастирі, браття і сестри з Великоднем. З цим світлим Днем вітаю державну владу усіх районів Лівобережної Київщини, голів міст, селищних та сільських рад, усіх добродійників та меценатів, які допомагають у будівництві храмів. Нехай цей світлосяйний День вижене з наших сердець усіляку скорботу. Нехай Воскреслий Христос дарує нам усім надію на життя вічне.

 ХРИСТОС ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!
 
ДИМИТРІЙ,
митрополит Переяслав-Хмельницький
 і Бориспільський
Пасха Христова 2010 року Божого

 


Версія для друку
Автор: fmykolaj
Дата створення: 2010-04-06
Рубрика:
Перегляди: 3499

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.