Богословське відділення / Вийшла друком колективна монографія співробітників кафедри релігієзнавства та теології,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




Вийшла друком колективна монографія співробітників кафедри релігієзнавства та теології

Пропонована монографія є підсумком наукових досліджень викладачів кафедри релігієзнавства та теолога Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича теми «Актуальні проблеми релігієзнавчої та богословської думки», яка виконувалася впродовж 2005-2009 pp. її актуальність не викликає сумніву з огляду на важливість матеріалів дослідження як для науковців, так і викладачів релігієзнавчих і богословських дисциплін. Без знання величезної творчої спадщини богословів і релігієзнавців неможливий ні відчутний поступ у дослідженнях феномену релігії, ані вдосконалення викладання релігієзнавчого циклу дисциплін у вищих начальних закладах, ні професійне ведення міжконфесійного діалогу. Тому з метою забезпечення більшої дисциплінарної повноти релігієзнавчих і богословських досліджень науковці кафедри вирішили узагальнити досвід своїх напрацювань.

 

monografia_500
 

 

Матеріал колективної монографії розподілений на три розділи. Перший з них під назвою «Феномен богословської науки епохи античності та Середньовіччя», написаний д.і.н., проф. В.О.Балухом, дій, проф. І.П.Возним, к.ф.н., доц. О.Є.Бродецьким, кін., доц. Б.М.Боднарюком, к.б.н., доц. М.В. Щербанем, к.б.н. М.М.Марусяком, к.і.н. А.В.Яремчуком і асист. В.Р.Бучовським, відображає становлення богословської науки періоду мужів апостольських, роль Іоанна Златоуста в історії раннього християнства, богословські погляди, метафізичні концепції і схоластичні ідеї відомих античних і середньовічних богословів і філософів (Августина Блаженного, Беди Досточтимого, Томи Аквінського, Ансельма Кентерберійського, Григорія Палами і Миколая Кузанського) та їх актуальну значущість для сьогодення.

Другий розділ сформований з досліджень д.ф.н., проф. В.ІДокаша, дін, проф. В.О.Балуха, кін., доц. М.В.Шкрібляка та асистентів І.В.Горохолінської і Н.В.Бойчук і носить назву «Богословсько-релігієзнавча думка Нового і Новітнього часу». У ньому акцентується увага на соціальному контексті реформаторських ідей представників раннього протестантизму, православно-католицькому діалозі другої половини XVI - першої половини XVII ст, методологічному й ціннісному потенціалі філософи релігії кантіанства, а також проаналізовано релігійну філософію Макса Шелера

У третьому розділі «Стан розвитку богослов'я і релігієзнавчої науки на сучасному етапі» вміщені наукові розвідки д.б.н., доц. М.М.Марусяка, к.ф.н., доц. В.ЮЛешана, к.і.н., доц. НС.Мизака, кф.н. А.Р.Марчишака і к.б.н. М.М.Лагодича. Вони розкривають основні проблеми православ'я на сучасному етапі, боротьбу за патріархат УГКЦ як шлях до єднання українських церков, провідні тенденції еволюції сучасного протестантизму, ідейну рецепцію новозавітного пастирства у сучасних православних богословських дискурсах і перспективи розвитку духовної освіти в Україні.

Автори монографії висловлюють щиру подяку рецензентам за поради і рекомендації, які допомогли удосконалити й систематизувати виклад матеріалу і тематично сформувати концепцію дослідження, а також ректорату Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича за сприяння в її виданні.


Версія для друку
Автор: prot-docent
Дата створення: 2010-03-29
Рубрика:
Перегляди: 3802

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.