Богословське відділення / Богослужіння Вербної Неділі в університетському храмі,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




Богослужіння Вербної Неділі в університетському храмі

Згідно євангельської розповіді, коли Ісус Христос воскресив з мертвих Лазаря, люди, які бачили це, повірили, що він дійсно Син Божий і Спаситель. Коли Ісус в'їжджав на віслюкові до Єрусалима, то люди, вшановуючи його, встеляли дорогу своїм одягом, а також вітали пальмовим гіллям.

 

p3290516_500_01
                                          Ікона Входу Господнього у Єрусалим (Храм Трьох Святителів, м. Чернівці)

 

 

Цього дня в університетському храмі Трьох Святителів було відслужено уставні богослужіння - Всенічну та Божественну Літургію, які відслужили клірики храму (завідувач Богословського відділення доц. прот. Микола Щербань, методист відділення свящ. Микола Лагодич, дияк. Іван Шубин та дияк Богдан Сливка).

 

p3270481_500
 
 
p3270482_500

 

В Україні таким деревом-символом даного свята стала верба, саме тому в народі це свято називають Вербною неділею, святкують це свято щорічно в різний день - за тиждень до Великодня, а весь тиждень називають «вербним». Свято зустрічі Ісуса Христа в Єрусалимі є, водночас, передвісником страждань Господа -  за кілька днів Його розіп'яли. Тому наступний за Вербною неділею тиждень називають Страсним. Упродовж Страсного тижня утримання від скоромної їжі повинно бути особливо суворим.

У цей день Церква згадує царське прославлення Ісуса Христа перед Його хресною смертю для того, щоб показати, що страждання Спасителя були добровільні.

Церковні служби у цей день продовжують служби Лазаревої суботи. На всеношній свята читаються пророцтва Старого Заповіту про Царя-Месію разом з євангельською розповіддю про вхід Христа до Єрусалима. На утрені благословляють (святять) гілки, що їх віруючі тримають у руках під час усієї служби. Це свідчить, що вони зустрічають Господа, який невидимо гряде, і вітають Його як Переможця пекла і смерті, тримаючи в руках "знамення перемоги" - верби з запаленими свічками.

 

img_3467_500
 

 

В цей день дітей легенько "гладять" гілочкою лози, а коли б'ють, то примовляють: "Не я б'ю, верба б'є, за тиждень - Великдень."

 

 

img_3471_500

 

 Освячені "котики" встромляють за образи та зберігають протягом року до наступних Великодніх свят.

 

img_3478_500_01
 

 

 

Із завтрашнього дня розпочинається останній тиждень Великого посту - Страсний тиждень - на згадку про останні дні земного життя Ісуса Христа і його страждання. Ця традиція збереглася тільки в православних і греко-католицьких Церквах.

Завершується Великий піст головним християнським святом - Великоднем, Воскресінням Христовим, яке цього року припадає на 4 квітня.

 


Версія для друку
Автор: prot-docent
Дата створення: 2010-03-29
Рубрика:
Перегляди: 3665

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.