Богословське відділення / З ласки Божої ми всі сподобились дочекатись Святого Великого Посту,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




З ласки Божої ми всі сподобились дочекатись Святого Великого Посту

З ласки Божої ми всі сподобились дочекатись Святого Великого Посту. З особливим духовним піднесенням цей величний період у житті кожного православного християнина зустріли викладачі та студенти Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю Федьковича.

 

p3123485

У суботу, 8 березня, в університетському храмі Трьох Святителів було відслужено Всенічне бдіння, а наступного дня, у неділю, Божественну Літургію, які очолював завідувач Богословського відділення, кандидат богословських наук, доцент, прот. Микола Щербань у співслужінні викладача-методиста Богословського відділення, кандидата богословських наук, свящ. Миколи Лагодича.

   У недільній проповіді отець-завідувач, зокрема, сказав: "Сьогоднішній день - це особливий день для кожного православного християнина. Ми вступаємо у святий Великий Піст і Свята Православна Церква словами Святого Письма повчає нас, як ми повинні постити: "А ти, коли постиш, помаж голову твою та умий лице твоє, щоб з'явитися постячим не перед людьми, а перед Отцем твоїм, Який в тайні; і Отець твій, Який бачить таємне, воздасть тобі явно." (Мф. 6, 18). Господь повчає нас, застерігає нас і наставляє нас ухилялися від лукавого, і навіть згубного для нас, "посту", котрий слугує, лишень, реалізацією нашої гордості та віддаляє нас не лишень від досягнення благочестивої мети Посту, але віддаляє нас від Самого Бога...
   Проте, не лише на цьому моменті акцентує Свята Православна Церква у цей день, адже, не даремно він іменується "Прощеною Неділею". Сьогодні Церква закликає усіх своїх вірних до великого духовно-морального акту - прощення... Ми часто забуваємо про його необхідність для кожного з нас, не приділяємо йому належної уваги й самі себе обманюємо, кажучи: "Живу, як всі...". Проте, ми повинні пам'ятати, що слова Молитви Господньої "Отче наш", які ми промовляємо щодня, слугують нам не лишень нашим проханням до Отця Небесного, але ми, водночас, підписуємо собі вирок: "...і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим...". Ми щиросердечно готові просити прощення своїх гріхів, але забуваємо про те, що нам простися стільки ж, скільки простили ми... Саме тому, сьогодні, напередодні Святого Великого Посту кожному із нас потрібно переосмислити своє життя, свої взаємини з іншими людьми і, найголовніше, - простити.... Простити усім, хто образив нас чи будь-чим погнівив... Бо це справді важливо, важливо для нас, православних..." 

 

p3093454

Ввечері того ж дня, вже традиційно, було відслужено Вечірню з Чином Прощення. Згідно з Богослужбовим Уставом Православної Церкви, вперше у цьому році в університетському храмі зазвучали церковні богослужбові піснеспіви на постовий розспів. Зворушлива атмосфера панувала цього вечора у храмі, коли усі присутні викладачі та студенти просили прощення один в одного. У своїй проповіді отець-завідувач, сказав: "Возлюблені у Христі! Цього вечора ми всі просимо прощення... Проте не слід, щоб цей благочетивий обряд став для нас, лишень, добрим звичаєм, нехай і особливим, але, однак, простим і банальним. У цьому криється надзвичайно велика небезпека, адже без щирого прощення, як необхідної моральної умови, неможливе ні християнство, взагалі, ні Православ'я, зокрема. Легко любити весь світ, але дуже важко любити свого ближнього... Господь наш Ісус Христос, розглядаючи це питання каже: "Як ти можеш любити Бога, Якого не бачиш, коли ти ненавидиш ближнього свого, якого бачиш?" () А кожен із нас, розуміє, що там де немає прощення, там, перш за все, немає любові... " 

 

p3123460

10 березня, у понеділок, у перший день Великого Посту, в університетському храмі було відслужено перші у цьому році великопостові богослужіння, а саме: Утреню, Часи 1-й, 3-й, 6-й та 9-й, Зображальні та Вечірню, які очолював завідувач Богословського відділення, кандидат богословських наук, доцент, прот. Микола Щербань у співслужінні викладача-методиста Богословського відділення свящ. Миколи Лагодича.
   Наприкінці богослужіння, отець-завідувач, зокрема, сказав: "Святий Василій Великий у своєму тлумачені на Книгу Буття, говорить: "Як початок шляху, ще не є шлях так і початок часу - ще не час". Продовжуючи думку великого святителя, ми можемо впевнено сказати: "Початок посту - це ще не піст". Легко розпочинати будь-яку справу, але дуже важко продовжувати. Благочестива і велична справа посту є складною по своїй суті і вимагає від нас значних зусиль, причому духовних та моральних зусиль у пості слід докласти набагато більше, аніж фізичних..." 

 

p3143517

 


Ввечері цього ж дня в університетському храмі було відслужено Велике Повечір'я на якій було прочитано першу частину Великого Покаянного Канону преп. Андрія Критського. Читання Великого Покаянного Канону очолював завідувач Богословського відділення, кандидат богословських наук, доцент, прот. Микола Щербань у співслужінні викладача-методиста Богословського відділення свящ. Миколи Лагодича.
   Наступного дня, у вівторок, 11 березня, в університетському храмі було відслужено належні великопостові богослужіння, а саме: Утреню, Часи 1-й, 3-й, 6-й та 9-й, Зображальні та Вечірню, які очолював кандидат богословських наук, викладач-методист Богословського відділення, свящ. Микола Лагодич.
   Ввечері цього ж дня в університетському храмі було відслужено Велике Повечір'я на якій було прочитано другу частину Великого Покаянного Канону преп. Андрія Критського.
   У середу, 12 березня, в університетському храмі було відслужено належні великопостові богослужіння з першою у цьому році Літургією Ранішосвячених Дарів, які очолював завідувач Богословського відділення, кандидат богословських наук, доцент, прот. Микола Щербань у співслужінні викладача-методиста Богословського відділення свящ. Миколи Лагодича.
   Ввечері цього ж дня в університетському храмі було відслужено Велике Повечір'я на якій було прочитано третю частину Великого Покаянного Канону преп. Андрія Критського.
   У четвер, 13 березня, в університетському храмі було відслужено належні великопостові богослужіння, а саме: Утреню, Часи 1-й, 3-й, 6-й та 9-й, Зображальні та Вечірню, які очолював кандидат богословських наук, викладач-методист Богословського відділення, свящ. Микола Лагодич. 

 

p3133513

Цього ж дня, у четвер Першої Седмиці Великого Посту, що вже стало традиційним для всіх духовних навчальних закладів, на Богословському відділенні було проведено Загальну Сповідь студентів-богословів. На запрошення керівництва відділення на Зальній Сповіді студентів були також присутні кандидат богословських наук, прот. Микола Симчич, ігумен Герман (), прот. Дмитро Каленюк (випускник теологічного відділення 2001 р.), свящ. Володимир Кульчицький (випускник богословського відділення 2006 р.), свящ. Іван Слубський (випускник богословського відділення 2006 р.). 

 

img_0041

Ввечері цього ж дня в університетському храмі було відслужено Велике Повечір'я на якій було прочитано четверту частину Великого Покаянного Канону преп. Андрія Критського. Читання Великого Покаянного Канону очолював завідувач Богословського відділення, кандидат богословських наук, доцент, прот. Микола Щербань у співслужінні викладача-методиста Богословського відділення свящ. Миколи Лагодича, кандидат богословських наук, викладача Богословського відділення, прот. Миколи Симчича, свящ. Володимира Кульчицького та свящ. Івана Слубського (випускників Богословського відділення 2006 р.)

p3143531

У п'ятницю, 14 березня, в університетському храмі було відслужено належні великопостові богослужіння з Літургією Ранішосвячених Дарів, які очолював завідувач Богословського відділення, кандидат богословських наук, доцент, прот. Микола Щербань у співслужінні викладача-методиста Богословського відділення свящ. Миколи Лагодича та викладача Богословського відділення, кандидата богословських наук, прот. Миколи Симчича. За Літургією усі студенти, які посповідались напередодні, причастились Святих Христових Тайн. Наприкінці богослужіння було звершено уставне читання молитовного канону преп. Феодору Тирону з освяченням колива.
   Цього дня у проповіді отець-завідувач сказав, зокрема, таке: "Сьогодні дійсно величний і радісний день! Адже для нас, православних, немає більшої радості, ніж участь у спільному богослужінні та причастя Святих Христових Тайн..." По завершенні богослужіння усім присутнім було роздано освячене коливо.
   У суботу, 15 березня, в університетському храмі Трьох Святителів було відслужено Всенічне бдіння, а наступного дня, 16 березня, у неділю, -Божественну Літургію, які очолював завідувач Богословського відділення, кандидат богословських наук, доцент, прот. Микола Щербань у співслужінні викладача-методиста Богословського відділення свящ. Миколи Лагодича. У своїй недільній проповіді отець-завідувач, зокрема, сказав: "Возлюблені у Христі брати і сестри! З ласки Божої ми сподобилися дочекатися Першої Неділі Великого Посту - Неділі Торжества Православ'я. Цього дня ми усі повинні замислитись над тим, як ми торжествуємо і чому. Адже, на перший погляд, абсурдним є те, що ми "торжеством" називаємо час суворого посту та тривалих богослужінь, час стримання і розмірковування. Яке ж це "свято"? Яке ж це "торжество"? Однак, возлюблені у Христі, ми саме у цей період якнайкраще виявляємо свою православну віру. Ми всім нині мовчазно голосимо: "Погляньте, ось ми, православні, і ось як ми святкуємо: у смиренні, у прощенні, у духовному подвижництві, у розмірковуванні... і саме це для нас - правдиве свято і торжество...".

 


Версія для друку
Автор: admin
Дата створення: 2010-01-04
Рубрика:
Перегляди: 3742

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.