Богословське відділення / Престольне свято в головному храмі Тернопілля (додано фото),
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




Престольне свято в головному храмі Тернопілля (додано фото)

3-го червня Православна Церква вшановує пам’ять царя Костянтина та його матері, блаженної цариці Єлени – легендарних святих IV віку. Саме на їхню честь у Тернополі зводиться величний кафедральний собор в давньовізантійському стилі – головна святиня всієї Тернопільщини.

0db10b41d02a431_768x480_500

33984690_1836887236372655_5433657679874621440_n_500

30 жовтня 2016 року Предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату Святійший Патріарх Філарет звершив закладку першого каменя під будівництво центрального храму Тернопільської єпархії. З того часу ведуться активні роботи з будівництва храму.

Із особливою урочистістю та пишнотою цього року пройшли святкування храмового свята головного храму Тернопільщини – кафедрального собору свв.рівноапостольстольних Костянтина та Єлени. На запрошення Високопреосвященнійшого Нестора, архієпископа Тернопільського та Кременецького, на богослужіння до Тернополя прибули архієреї з різних міст України.

А це – Високопреосвященнійший Данило, митрополит Чернівецький і Буковинський, Високопреосвященнійший Антоній, митрополит Хмельницький і Кам’янець-Подільський, Високопреосвященнійший Агапіт, архієпископ Вишгородський, керуючий справами Київської патріархії УПЦ Київського Патріархату, намісник Михайлівського Золотоверхого монастиря, Преосвященний Павло, єпископ Тернопільський і Теребовлянський. Також, у святковій відправі взяли участь благочинні Тернопільської єпархії, настоятелі храмів міста Тернополя, запрошене духовенство з інших єпархій.

На богослужінні були присутні перші особи міста та області – міський голова Тернополя Сергій Надал, голова тернопільської ОДА Степан Барна, представники депутатського корпусу різних рівнів, ректори та представники місцевих ВУЗів, творча інтелігенція, численні парафіяни та паломники. На службі молився староста собору Юрій Іванович Петрик із родиною, який взяв на себе численні турботи по організації цього значного парафіяльного та єпархіального свята. Особливо приємно було приймати на святі маму та рідну сестру присутнього на богослужінні архієпископа Агапіта (Гуменюка). Корпорацію викладачів і студентів Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича на святі представляв доцент кафедри культурології, релігієзнавства та теології, к.і.н., к.б.н., прот.Миколай Лагодич.

Розпочалось святкування чином освячення води, яке з благословення архієпископа Нестора звершили клірики собору.

Очолив відправу Божественної літургії один із старійших за хіротонією архіпастирів Київського Патріархату митрополит Чернівецький і Буковинський Данило. Зустрічаючи біля церковного порогу зі Св.Хрестом ключар собору протоієрей Євген Заплетнюк попросив у Високопреосвященнійшого владики святих молитов за всіх тут присутніх, за жертводавців, меценатів будівничих, за всіх наших солдатів, які боронять нашу країну від московського окупанта, за всіх парафіян, які не дивлячись на спокуси, вірно тримаються Київського Патріархату, основи єдиної Української Помісної Церкви, за всіх присутніх та з поважної причини відсутніх тут священиків Тернопільської єпархії, які з побожністю і страхом Божим служать Церкві на Тернопільщині та за її межами.

Відповідаючина вітання, митрополит подякував усім парафіянам собору, всім вірним Київського Патріархату за стійкість у вірі та вірність своїй Церкві. Владика Данило підкреслив, що Томос, який всі чекають, потрібен нам не тому, що він дасть нам якусь благодатність, якої ми не мали досі – наша Церква й так є благодатною та канонічною. Мова йде лише про церковну дипломатію, коли не тільки ми будемо молитися за православних ієрархів, але й всі глави помісних церков світу будуть за богослужінням згадувати Святійшого Патріарха Філарета – Предстоятеля нашої Української Православної Церкви.

На за причасному стиху проповідував ключар собору – протоієрей Євген Заплетнюк, який у своєму слові звернув увагу на важливість наслідування святих в наш час: Святі Костянтин і Єлена жили серед язичників, але стали християнами. А ми, дуже часто, живучи серед християн, знову перетворюємося на язичників. Також отець підкреслив, що величний храм, який зводиться на наших очах, є безперечним доказом того, що ці святі сьогодні чують наші молитви та допомагають нам та благословляють усіх нас. А відтак, нікому з віруючих не варто забувати цих святих і в своїх домашніх молитвах, як скорих заступників і молитвеників за душі наші.

Під час богослужіння до святих Таїнств Покаяння та Євхаристії приступило чимало віруючих, а серед причасників було багато діточок, які прийняли це Святе Таїнство з рук Преосвященного єпископа Павла.

Після відпусту Літургії архієреї очолили хресний хід духовенства та мирян від каплиці до місця зведення собору. Біля стін кафедрального собору свв. Рівноапостольних Костянтина та Єлени священнослужителі та богомольці проспівали молебень до святих, а митрополит Данило виголосив молитву в якій просив благословення в Бога на храм, що зводиться: «нехай будуть вуха Твої уважні до молитов цієї церкви та цього місця, щоб було прийнятною безкровна жертва, яку приноситимуть священики в цьому храмі за свої гріхи та людські немочі, і щоб були вислухані молитви християнського народу всіх потребах, за які приноситимуть і взиватимуть до Тебе. Щоб Ти був милосердний і прощав всі беззаконня їхні. Бо ти Той, що подає та сповіщає дороги спасіння нашого…».

По закінченню молебню Високопреосвященнійший Данило звернувся зі словом привітань до Тернопільського архіпастиря, кліриків собору та віруючих. Вітаючи зі святом, владика Данило побажав скорого успішного завершення будівництва святині. У свою чергу, звертаючись до присутніх парафіян митрополит закликав усіх завжди єднатися довкола свого владики – архієпископа Нестора. Там де благословення владики – там кожна справа є доброю. А там де людина сама хоче керувати чи по своїй обмеженості та гріховності думає, що все знає, навіть добра справа не вийде доброю, бо через єпископа найповнішим чином діє Святий Дух. Саме єднання навколо єпископа, благословення в нього є передумовою всякої успішної справи

У свою чергу відповідаючи на вітання владики Данила архієпископ Нестор подякував присутнім архієреям, які відклали свої клопоти та важливі справи, щоб нині бути присутніми на святі у Тернополі. Спільна молитва – це не лише свято єдності, яке зближує присутніх. Саме молитва є тією силою, що допомагає зводити величний собор у Тернополі. Владика Нестор подякував присутнім єпископам, отцям благочинним і настоятелям церков міста та всім гостям, чудовому академічному хору та гостям, які йому допомагали. Подякував всім, хто в різний час трудився над зміцненням парафії, зокрема, владика згадав про отця Павла Альбіна – священика, який одним із перших почав гуртувати на цьому місці людей та звершувати богослужіння. Архієпископ Нестор розповів, що нині через хворобу отець Павло не зміг бути присутнім на святі, але наш обов’язок згадати про нього і помолитися за його швидке одужання.

Також, владика подякував священикам собору та парафіянам, які старанно готували свято, а також, щодня звершують на цьому святому місці своє служіння. Владика привітав усіх присутніх владу, будівничих і всіх меценатів, які допомагають і надалі допомагатимуть у різний спосіб тому, щоб виконати благословення Святійшого Патріарха Філарета, який закладаючи тут камінь під будівництво собору, висловив побажання тернополянам за три роки звести храм, який стане духовним центром усього Тернопілля.

Завершилося свято традиційним окропленням храму та богомольців святою водою та уставними многоліттям Предстоятелю Української Православної Церкви Київського Патріархату, Святійшому Патріарху Філарету, єпископату, духовенству, чернецтву та всім благочестивим парафіянам.

Для всіх гостей, присутніх на святі кафедрального собору, на церковному подвір’ї парафіяни влаштували солодке частування.

Моліть Бога за нас, святі рівноапостольні Костянтине та Єлено, бо ми до вас щиро прибігаємо, до скорих помічників і молитвеників за душі наші!

.

 

dsc_0587_500_02

dsc_0598_500

dsc_0610_500_01

dsc_0634_500_01

img_2010_500

img_2018_500

dsc_0680_500

dsc_0645_500_01

dsc_0676_500

dsc_0687_500_01

dsc_0705_500_01

img_2073_500

img_2093_500

img_2096_500


Версія для друку
Автор: fmykolaj
Дата створення: 2018-06-04
Рубрика: Паломництва
Перегляди: 1059

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.