Богословське відділення / Урочистості з нагоди престольного свята та 130-ліття із дня освячення університетського храму Трьох Святителів,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




Урочистості з нагоди престольного свята та 130-ліття із дня освячення університетського храму Трьох Святителів

   11-12 лютого Свята Православна Церква вшановує память трьох великих вселенських учителів і святителів  - Василія Великого, Григорія Богослова та Іоана Золотоустого.  Саме у цей день Чернівецький національний університет відзначає престольне свято свого храму. Цьогорічне святкування було особливим, адже цього року виповнилось 130 років із дня освячення університетського храму.

   11 лютого о 16 годині преосвященний Нестор, архієпископ Тернопільський та Бучацький, напередодні дня пам'яті Трьох вселенських учителів і святителів Василія Великого, Григорія Богослова та Іоана Золотоустого очолив Всенічне бдіння у Трьохсвятительському храмі Чернівецького національного університету. Його Високопреосвященство супроводжував свящ. Сергій Загальський.

p2117820_500

p2117838_500

 

p2117866_500

 Після поліелею владика Нестор звершив чин хіротесії над студентом VI курсу Богословського відділення Володимиром Солоджуком.

p2117875_500

   12 лютого 2012 року в день пам'яті Трьох Святителів Голова Синодального Управління у справах духовної освіти високопреосвященнійший Димитрій, митрополит Львівський і Сокалький у співслужінні архієпископа Тернопільського і Бучацького Нестора, представників духовних навчальних закладів та чисельного духовенства, викладачів і випускників богословського відділення у священному сані з нагоди престольного свята звершили Божественну Літургію.

p2127884_500


p2127888_500


p2127895_500


p2127905_500

Під час божественної Літургії, з благословення Святійшого Патріарха Філарета, високопреосвященнійший митрополит Львівський і Сокальський Димирій висвятив у сан диякона студента VI курсу Володимира Солоджука.

p2127908_500

p2127910_500_01

   Зокрема, цього року розділити радість престольного свята прибули:

делегація Львівської Православної Богословської Академії на чолі з Головою Синодального Управління у справах духовної освіти високопреосвященнійшим митрополитом Димитрієм. Симеон Пігура, викладач Церковного уставу ЛПБА;

 делегація Волинської Православної Богословської Академії у складі проректора з навчальної роботи Василя Миколайовича Лозовицького та проректора з науково-дослідницької роботи, свящ. Володимира Вакіна;

делегація Рівненської Духовної семінарії у  складі ректора РДС, прот. Віталія Лотоцького та проректора з навчально-методичної роботи, прот. Тараса Волянюка;

благочинний Надвірнянського району  (Коломийська єпархія), випускник ЧНУ (спец. "Релігієзнавство", 2006р.) митр. прот. Олег Траско.

   На запричасному стиху до присутніх у храмі парафіян із проповіддю звернувся студент VІ курсу  свящ. Богдан Сливка – настоятеля парафії св. пророка Іллі  м. Заліщики Тернопільсько - Бучацької єпархії.

  По завершенні Божественної Літургії було відслужено святковий молебень.

   По завершенні Богослужіння до присутніх у храмі з проповіддю звернувся митрополит Димитрій. У своїй проповіді владика вказав на визначну роль в історії Христової Церкви кожного із трьох Великих Ієрархів та розповів про необхідність правильного розвитку науки загалом та богословської науки зокрема.

p2127939_500

   Після проповіді митрополита до присутніх із проповіддю звернувся настоятель храму, завідувач Богословського відділення доц. прот. Микола Щербань. У вітальному слові отець Миколай подякував усім присутнім парафіянам та численним гостям, які прибули цього до університетського храму на урочисте богослужіння з нагоди престольного свята. Отець Микола розповів про різні періоди, які пережив храм Трьох Святителів за 130 років, а це й І-ша і ІІ-га Світові війни, часи войовничого атеїзму та складні 80-90-ті рр. ХХ ст. Саме тому, як слушно зазначив отець-завідувач, ми особливо повинні пам’ятати про натхненну і жертовну працю тих людей, які своєю працею зберегли красу як самого храму так і бувшої Резиденції митрополитів Буковини та Далмації (нині – центральний корпус чернівецького університету) в цілому.

p2127941_500

Саме тому, згідно із Указом Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, радника ректора Чернівецького національного університету, Заслуженого діяча науки і техніки України, Академіка Академії наук вищої школи України, доктора біологічних наук, професора Степана Степановича Костишина було нагороджено Орденом святих Кирила і Мефодія. Адже саме Степан Степанович, перебуваючи на посаді ректора Чернівецького (на той час – ще державного) університету, прийняв рішення про відновлення богослужінь в університетському храмі (1991 р.) і саме він сприяв відкриттю філософсько-теологічного факультету (1993 р.). Варто зазначити, що зовсім нещодавно (7 лютого) Степан Степанович відзначив свій славний ювілей – 80-річчя.

p2127945_500

   На завершення урочистостей усім гостям було подаровано пам’ятні подарунки.

   Завершилось богослужіння уставним многоліттям.

   По завершенні богослужіння, гості відвідали виставку релігійного живопису, присвячену 130-літтю з дня освячення університетського храму, виконаного в унікальній техніці (випалювання) , яка експонувалась у Блакитій залі університету.

   Після відвідин виставки митрополит Димитрій,  архієпископ Нестор, декан філософсько-теологічного факультету проф. Балух В.О. та завідувач Богословського відділення доц. прот. Микола Щербань мали робочу зустріч із ректором Чернівецького національного університету проф. Мельничуком С.В. У ході зустрічі було обговорено ряд важливих питань, які стосуються сучасного стану та перспектив розвитку духовної освіти в Україні.

 

Прес-служба

Богословського відділення


Версія для друку
Автор: prodo
Дата створення: 2012-02-24
Рубрика:
Перегляди: 3895

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.