Богословське відділення / Паломництво студентів-богословів на чин прославлення в лику святих преподобного священноігумена Меркурія Бригинського (ДОДАНО ФОТО),
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




Паломництво студентів-богословів на чин прославлення в лику святих преподобного священноігумена Меркурія Бригинського (ДОДАНО ФОТО)

21 жовтня 2011 року, враховуючи численні свідчення про благочестиве життя ігумена Меркурія (1870 – 1956), настоятеля парафії Святої Тройці в с. Бригинці Бобровицького району Чернігівської області, його незмінне вшанування віруючим народом, як праведника Божого, що виявлялося і при його житті, і після його упокоєння; беручи до уваги свідчення про чудеса, які ставалися раніше і продовжують відбуватися після молитовного звернення до ігумена Меркурія, Священний Синод Української Православної Церкви Київського Патріархату благословив причислити ігумена Меркурія Бригинецького до лику святих для місцевого шанування.

 

За згоди найближчих родичів ігумена Меркурія, які є вірними Київського Патріархату, отримавши відповідний дозвіл, духовенство на чолі з єпископом Іларіоном звершило обрітення мощей преподобного, який був у 1956 р. похований поруч з ним самим збудованою Свято-Троїцькою церквою в с. Бригинці. Святиня була привезена до домового храму при Чернігівському єпархіальному управлінні. Для належного вшанування преподобного Патріарх Київський Філарет благословив передати до Чернігова раку, в якій раніше зберігалися мощі священномученика Макарія, митрополита Київського.

Синодом було визначено святкувати пам’ять преподобного ігумена Меркурія Бригинецького у Чернігівській єпархії щорічно 24 листопада (7 грудня н. ст.), в день його прославлення, коли Церквою також згадуються великомученик Меркурій, мученик Меркурій Смоленський та преподобний Меркурій, посник  Печерський.

 

.__500_02

 

Житіє преподобного Меркурія Бригинецького.

 

На запрошення єпископа Чернігівського та Ніжинського Іларіона на чин прославлення в лику святих преподобного священноігумена  Меркурія Бригинського до Чернігова відбула група студентів Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ.

 

img_6140_500
 

 

На передодні, 6 грудня 2011 року, паломники зібрались в університетському храмі для звершення молебню перед дорогою. Богослужіння звершив методист відділення доцент свящ. Миколай Лагодич.

 

img_6142_500
 

 

По завершення молебню на початок всякого доброго діла отець Миколай звернувся до студентів-паломників з словами повчання.  Відтак група із вісімнадцяти студентів відправилась до Чернігова…

 

pc060026_500

 

7 грудня 2011 року, прибувши до кафедрального собору св. великомучениці Катерини м. Чернігова,  студенти-теологи долучилися до святкового богослужіння.

 

 

sam_2511_500
 

 

 

На прославлення преподобного Меркурія до Чернігова прибув Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет та архієреї Київського Патріархату: архієпископи Білоцерківський Олександр, Івано-Франківський і Галицький Іоасаф, Луцький і Волинський Михаїл, Черкаський і Чигиринський Іоан, єпископи Переяслав-Хмельницький і Бориспільський Епіфаній, Васильківський Феодосій, Харківський і Богодухівський Лаврентій, Тернопільський і Бучацький Нестор, Богуславський Євстратій, Конотопський Афанасій. Також на свято окрім духовенства і вірних з Чернігівщини прибули численні священики й віруючі з інших єпархій.

Богослужіння розпочалось традиційною останньою заупокійною літією, по завершенні котрої секретар Священного Синоду єпископ Євстратій та керуючий єпархією єпископ Іларіон зачитали Акт про канонізацію преподобного Меркурія Бригинського.

 

10_500_01
 

 

Після оголошення Акту хор собору проспівав тропар і кондак новопрославленому святому, а духовенство – величання. «Ублажаємо тебе, преподобний отче наш Меркуріє…» – велично лунало під склепіннями храму. Відсьогодні цей спів разом з іншими молитвами до преподобного Меркурія часто звучатиме не тільки в Катерининський церкві, де спочиватимуть його святі мощі, але й у багатьох храмах Чернігівщини й України. Патріарх Філарет з архієреями приклалися до мощей святого Меркурія, після чого розпочалося служіння Божественної літургії.

 

sam_2513_500
 

 

За Божественою Літургією паломники сподобились причаститися Пречистого Тіла та Крові Христових.

 

 

pc060032_500
 

 

 

По завершенні Літургії було відслужено молебень до святої великомучениці Катерини та преподобного Меркурія. Духовенство винесло раку з мощами святого на площу перед храмом – щоби у богослужінні, молитві та прославленні змогли взяти участь усі, хто зібрався на свято. Патріарх прочитав молитву до преподобного Меркурія, після чого під багатократний спів величання до святих мощей приклалися духовенство та віряни.

 

 

sam_2548_500
 

 

 

Відтак, студенти-паломники відвідали інші чернігівські святині: Свято-Троїцький собор, Іллінський,

 

 

pc060087_500

 

 

sam_2568_500
 

 

Параскевський та Михаїло-Федорівський храми. В останньому чернівецькі паломники поклонились 

 

 

pc060089_500

 

могилі колишнього єпископа Кіцманського та Заставнівського НИКОНА.

 

 

y_8d803706_500

 

 

y_5661a95c_500
 

 

На завершення паломництва у єпархіальному управлінні відбулась зустріч студентів-теологів з керуючим єпархією єпископом Іларіоном та духовенством Чернігівської єпархії. По завершенні зустрічі паломницька група відбула в Чернівці.

8 грудня 2011 року, вже в університетському храмі Трьох Святителів м. Чернівці, паломники

 

pc070118_500
 

 

відслужили подячну Божественну Літургію. Богослужіння звершив клірик храму свящ. Миколай Лагодич.

 

 

pc070123_500
 

 


Версія для друку
Автор: fMykolaj
Дата створення: 2012-01-13
Рубрика:
Перегляди: 4625

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.