Богословське відділення / Делегація Богословського відділення взяла участь у презентації книги «Костянтин Томащук: повернення у славі в Чернівці»,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




Делегація Богословського відділення взяла участь у презентації книги «Костянтин Томащук: повернення у славі в Чернівці»

24 жовтня 2017 року, у Червоній залі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича відбулася презентація книги «Костянтин Томащук: повернення у славі в Чернівці». Участь у цьому заході взяла делегація Богословського відділення на чолі із завідувачем відділення, доц., прот. Миколою Щербанем.

dscn3762_500

dscn3764_500

dscn3765_500

dscn3771_500

Упорядниками презентованої праці є проректор університету Тамара Марусик та доцент кафедри історії України Світлана Герегова.

dscn3760_500

  Перший проректор Чернівецького національного університету Р.І.Петришин заначив: «Видання книги виконує, в першу чергу, виховну функцію, оскільки це показник, наскільки ми цінимо все те, що дороге історії. Мова йде не лише про університет. Ми хотіли таким чином навчити студентів, що кожен повинен дбати про свій дім, своє місто та за свій рідний край». Робота над виданням книги була непростою і потребувала неабияких зусиль і затрат.  

  Як зазначив перший заступник голови обласної державної адміністрації М.В.Павлюк «Сьогодні відбувається відновлення історичної справедливості. Я б хотів наголосити на  трьох важливих аспектах, які містить це видання. По-перше, ми говоримо про Костянтина Томащука як корінного чернівчанина, буковинця, який виріс і сформувався саме у нашому краї. По-друге, К.Томащук був депутатом Сейму, почесним громадянином Чернівців,  фундатором університету у Чернівцях. Тобто він стояв пліч-о-пліч з тими, хто створив університет, з тими, хто сприяв створенню тут наукового та культурного осередку. І по-третє, нещодавно ми відсвяткували 120-у річницю з дня побудови пам’ятника К.Томащуку у Чернівцях. Сьогодні, після відновлення пам’ятника у Центральному парку імені Т.Шевченка, саме завдяки такому виданню, ми продовжуємо історію, а також доробок і систематизовану працю Костянтина Томащука. Нам усім обов’язково слід знайти можливість  перечитати цю книгу, адже спадок К.Томащука й надалі сприятиме розвитку нашого краю». Після привітань М.В.Павлюк вручив Тамарі Марусик почесну грамоту від Обласної державної адміністрації за особистий внесок в освіту та за високі досягнення.

dscn3768_500

  Від Чернівецької обласної ради виступила перший заступник голови обласної ради І.С.Маковецька, зазначивши, що втілення такої ідеї в життя – це приклад шани нашого покоління до світлої постаті Костянтина Томащука. Відновлення пам’ятника дало нам усім можливість поклонитися людині, яка творила Буковину, а видання книги – цінний матеріал для навчання студентів та поширення знань з історії.

  Заступник Чернівецького міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради О.Є.Паскар передав вітання від міського голови усьому творчому колективу і підкреслив, що книга слугуватиме фундаментом для подальших наукових досліджень.

dscn3774_500

  Укладачі видання Тамара Марусик та Світлана Герегова поділилися спогадами про зародження ідеї та розповіли про етапи її реалізації.

У вітальному слові  завідувач Богословського відділення прот. Микола Щербань привітав авторський колектив із реалізацією такого амбітного наукового проекту, який, поза всяким сумнівом, сприятиме кращому знанню власної історії.

dscn3781_500

 

Довідка:

   У книзі «Костянтин Томащук: повернення у славі в Чернівці» вміщені матеріали про життя та діяльність депутата Австрійського Рейхсрату і Буковинського сейму, Почесного громадянина Чернівців, ініціатора заснування і першого ректора Чернівецького університету Костянтина Томащука; пам’ятна публікація з нагоди відкриття у 1897 році пам’ятника видатному землякові; втілення у життя ідеї щодо відновлення пам’ятника Костянтинові Томащуку, знищеного у 1944 році, та численні світлини кінця ХІХ ст.. – 2016 р.

   Основні віхи житя та діяльності Костянтина Томащука зосереджені у публікації доцента кафедри історії України Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Світлани Герегової у найбільш повному виданні незалежної України – «Енциклопедії історії України» (т.10) та доповіді австрійського історика, професора, доктора Міхаеля Діпельрайтера, виголошеній у Червоній залі з нагоди відзначення 140-ої річниці від дня заснування Чернівецького університету.

   Наступні дві частини присвячені вшануванню пам’яті Костянтина Томащука в його рідних Чернівцях у різні історичні періоди. В останній частині йдеться про зародження ідеї відновлення, знищеного у 1944 р., пам’ятника Костянтину Томащуку в Чернівцях та покрокове втілення її у життя.

 Книга двомовна, текст написаний українською та німецькою мовами.


Фото: прес-служба Богословського відділення.

За матеріалами: сайт ЧНУ імені Юрія Федьковича.


Версія для друку
Автор: prodo
Дата створення: 2017-10-26
Рубрика: Новини відділення
Перегляди: 732

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.