Богословське відділення / Утреня Великої п’ятниці з читанням 12-ти Страсних Євангелій,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




Утреня Великої п’ятниці з читанням 12-ти Страсних Євангелій

13 квітня 2017 року, ввечері, напередодні Великої п’ятниці, в університетському храмі Трьох Святителів було звершено утреню з читанням 12-ти Страсних Євангелій.

Богослужіння очолив настоятель храму прот. Миколай Щербань у співслужінні клірика храму –  прот. Миколая Лагодичасвящ. Богдана Сливки – настоятеля парафії св. пророка Іллі м. Заліщики Тернопільської єпархії та диякона Юрія Хильчука – клірика Херсонської єпархії, студента Богословського відділення.

dscn0766_500

dscn0767_500

dscn0769_500

dscn0771_500

dscn0774_500

dscn0775_500

За богослужінням співав хор Богословського відділення під керівництвом викладача відділення - диякона Ігоря Луцана.

Під час цього особливого богослужіння були прочитані дванадцять Євангелій, які повістують про Спасительні страждання Господа нашого Ісуса Христа. Після богослужіння, за благочестивим звичаєм, віруючі приносять додому свічки, які запалювались під час читання Євангельських зачал.

 

ДОВІДКА:

Ось вже збігло сорок днів Великого посту і ми всі підійшли до наступного найважливішого і найвідповідальнішого етапу - Страсної седмиці.

Страсний тиждень через особливу значимість і величину не зараховується до Великого посту, а є окремим духовно-подвижницьким періодом, в котрий необхідно ще з більшою наснагою та пильністю заглянути в найпотаємніші закутки своєї душі і в покаянні змити всі виявлені гріхи та пристрасті.

Протягом Страсної седмиці Церква послідовно згадує останні дні земного життя Христа Спасителя.

У Великий Понеділок згадується старозавітній образ патріарха Йосипа, який був проданий братами в Єгипет, постраждав, а потім прославивися і тим став прообразом терпінь Христа Спасителя, що був відданий на смерть співвітчизниками. Крім цього, в цей день згадується прокляття Господом безплідної смоковниці, яка послужила образом лицемірних фарисеїв, в яких, не дивлячись на зовнішню побожність, Господь не знайшов правдивих плодів віри і благочестя, а тільки лицемірну тінь закону. Безплідній, засохлій смоковниці буває подібна і всяка душа людська, що не приносить духовних плодів - істинного покаяння, віри, молитви і добрих діл.

У Великий Вівторок згадується викриття Господом книжників і фарисеїв. Його розмови і притчі, сказані в цей день в Єрусалимському храмі: про податок кесарю, про воскресіння мертвих, про Страшний суд і кінець світу, притчі про десять дів і таланти. В притчах зображається несподіване пришестя Господа (про десять дів) і праведність суду Божого (про таланти).

У Велику Середу згадується жінка-грішниця, що омила сльозами і помазала дорогоцінним миром ноги Спвсителя, коли Він був на вечері в Віфанії, в домі Симона Прокаженого, і тим приготувала Христа до похорону. Тут же Юда удаваною турботою про бідних виявив своє сріблолюбство, а вечором вирішив продати Христа юдейським старійшинам за тридцять срібняків.

У Страсний Четвер в богослужінні згадуються чотири важливі події з життя Христа Спасителя: Таємна вечеря, на якій Господь встановив новозавітне Таїнство Святого Причастя; вмивання ніг учням в знак глибокого смирення і любові до них; молитва в саду Гефсиманському; зрада Ісуса Христа Юдою на страдання і смерть.

У Велику П'ятницю Церква згадує поховання Господа Ісуса Христа, перебування Його тіла в гробі, зшестя в пекло для сповіщення там перемоги над смертю і визволення душ, які з вірою чекали Його пришестя, введення розбійника в Рай.

Основні спогади дня Великої Суботи викладені в тропарі наступного дня - Святої Пасхи: "В гробі тілом, в пеклі душею як Бог, в Раю ж з розбійником, і на Престолі був Ти, Христе, з Отцем і Духом, все наповняючи, Неописанний."

У ці дні віруючим пропонується строгий піст "заради Страстей Христових", які Він зазнав за гріхи людства. Окрім того, посиленим постом православні намагаються гідно підготувати себе до зустрічі Світлого Христового Воскресіння. Після ранкового богослужіння в суботу віруючі освячують паску, а ввечері збираються в храмах на урочисте богослужіння, щоб зустріти Воскресіння Христове, яке відзначається цього року 1 травня.

 

Прес-служба

Богословського відділення


Версія для друку
Автор: zan-lu
Дата створення: 2017-04-14
Рубрика: Богослужіння
Перегляди: 367

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.