Богословське відділення / Богослужіння у Великий понеділок,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




Богослужіння у Великий понеділок

Страсний тиждень – останній тиждень Великого посту, який передує величному святу – Пасхи. У страсний тиждень згадується Таємна Вечеря, страждання, розп’яття і поховання Ісуса Христа. Усі дні Страсного тижня звуться "Великими" – Великий Понеділок, Великий Вівторок і т.д, також уживається епітет "Страсний". У перші три дні Страсної седмиці звершується Літургія передосвячених дарів, у Великий Четвер і Велику Суботу – Літургія свт. Василія Великого, у Велику П'ятницю Літургія не відбувається.

У перші три дні Страсної седмиці устав пропонує прочитувати весь Псалтир, крім 17-ї кафізми, яка читається на утрені Великої Суботи.

 Страсний тиждень у пам’ять про останні дні земного життя, страждання і хресну смерть Ісуса Христа, розпочинається з понеділка. У Великий Понеділок Церква згадує старозавітного патріарха Йосифа, якого заздрісні брати продали в Єгипет, сказавши батькові, що його розірвали звірі. Поміркований Йосиф розглядається як прообраз зрадженого Христа.

У Великий понеділок згадується старозавітній образ патріарха Йосифа, який був проданий братами в Єгипет, постраждав, а потім прославився і звеличився. Йосиф є прообразом страждань Христа Спасителя, який був відданий на смерть співвітчизниками, але возвеличився у Своєму Воскресінні з мертвих. Також прообразне значення життя Йосифа можемо бачити в тому, що він був відданий братами на смерть, але Бог зробив так, що Йосиф в час голоду врятував свого батька і братів від смерті. Також і Господь Ісус Христос був відданий людьми на смерть, але завдяки Його воскресінню ми звільняємося від рабства гріху та смерті.

Крім цього в понеділок згадується прокляття Господом смоковниці, яку він побачив на дорозі, але не знайшов на ній плодів. Безплідна смоківниця є образом лицемірних фарисеїв та всіх, в кому, незважаючи на зовнішню побожність, Господь не знаходить правдивих плодів віри й благочестя, а тільки лицемірну тінь закону. Безплідній, засохлій смоковниці буває подібна і всяка душа людська, якщо вона не приносить духовних плодів – істинного покаяння, віри, молитви й добрих діл.

У Великий понеділок в університетському храмі Трьох Святителів було відслужено уставні богослужіння.

Богослужіння очолив клірик семінарського храму Трьох Святителів  прот. Миколай Лагодич у співслужінні диякона Юрія Хильчука – клірика Херсонської єпархії.

dscn0621_500

dscn0624_500

dscn0626_500

dscn0632_500

dscn0633_500

На запричасному стиху з проповіддю до присутніх у храмі парафіян звернувся студент магістратури диякон Юрій Хильчук.

dscn0635_500

Присутні на Літургії ранішеосвячених Дарів віряни приступили до таїнства сповіді та причастя Святих Христових Таїн.

dscn0647_500


Версія для друку
Автор: zan-lu
Дата створення: 2017-04-10
Рубрика: Богослужіння
Перегляди: 388

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.