Богословське відділення / РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ Патріаршого намісника, митрополита Переяслав-Хмельницького і Білоцерківського Епіфанія,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ Патріаршого намісника, митрополита Переяслав-Хмельницького і Білоцерківського Епіфанія

боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним

Переяслав-Хмельницької єпархії

Української Православної Церкви Київського Патріархату
 
 
Дорогі браття і сестри!
 
ХРИСТОС НАРОДИВСЯ!
СЛАВІМО ЙОГО!

Цими словами Православна Церква з великою радістю і духовним піднесенням знову звіщає нам велику тайну благочестя – Різдво Господа нашого Ісуса Христа.

Ми знаємо історію свята, і євангельські розповіді сповіщають нам про цю подію, але тайна боговтілення (тобто втілення Сина Божого) є надзвичайно величною, і чим глибше ми занурюємось у неї, тим більше знаходимо щось нове, корисне і спасительне для наших душ. Ця подія настільки велична і незбагненна для людського розуму, що її зовнішні обставини, здавалося б, мали б утратити своє значення, однак вони надзвичайно важливі для нас, адже щороку ми знову переживаємо ці дні з особливою радістю.

«Чудо Різдва, – говорить святитель Іоан Золотоустий, – безперестанно дивує мене. Давній днями (Дан. 7: 9) стає Младенцем; Той, Хто сидить на престолі високому і піднесеному (Іс. 6: 1), покладається в яслах; Той, Хто розриває узи гріха, повивається пеленами, – бо Він так благозволив. Він приймає тіло моє, щоб я вмістив у собі Його, дає мені Духа Святого, щоб спасти мене…».

І справді, великою тайною є втілення Сина Божого, Який, будучи Богом, Творцем всесвіту, стає людиною – тією людиною, яку Він створив, яка згрішила і померла духовно і тілесно.

Син Божий зійшов на землю, щоб визволити людський рід від рабства гріха і смерті, став людиною, подібною у всьому до нас, окрім гріха. Син Божий не просто наблизився до людини, а ототожнився з нею. Він народився від Пресвятої Богородиці і став людиною, щоб побудувати Царство Боже, тобто Царство духовне, де панувала б любов, а не ненависть, правда – а не кривда, милосердя – а не жорстокість, мир – а не ворожнеча, святість – а не гріх.

Саме тому воїнства небесні, коли сповіщали пастухам про народження Богомладенця Ісуса, гучно виголошували: «Слава в вишніх Богу, і на землі мир; в людях благовоління!» (Лк. 2: 14).

«Ангели славили не від себе, – говорить святитель Феофан Затворник. – Посеред неба і землі утвердивши стопи свої, вони то до неба звертаються, то до землі припадають; бачачи славу на небі, мир і благословення на землі, не можуть утримати в собі хвалебну пісню».

Ангели звіщають мир на землі. Але чи отримала земля з приходом Месії мир? Новонарожений Богомладенець, поєднавши у Собі божественну і людську природу, став джерелом миру на землі. З цього приводу апостол Павло говорить: «Вiн є мир наш, Який створив з обох одне i зруйнував перепону, яка стояла посередині, скасувавши ворожнечу плоттю Своєю […], вчинив мир […] і, прийшовши, благовiстив мир вам» (Еф. 2: 14 – 17).

Богом даний мир приймають тільки віруючі християни, які намагаються виконувати заповіді Христові, приймають його і грішники, які щиро каються у своїх гріхах. Вони приймають мир Христовий, і ніякі зовнішні хвилювання цього світу не можуть порушити його, якщо тільки вони самовільно знову не стають на шлях беззаконня і гріха.

І якщо тепер у нас немає зовнішнього миру, і на Сході України триває неоголошена війна, і люди ворогують між собою, то це тому, що християни не сприймають миру Христового, не хочуть жити по правді, проявляючи агресію до своїх братів.

У ці різдвяні дні, коли ангельська пісня про благовоління Боже до людей переможно лунає, ми молитовно промовляємо «З нами Бог» і віримо, що Господь захистить Україну. Ми прагнемо справедливого миру, і наше прагнення до миру не заперечує рішучості захищати свою землю від нашестя чужинців, допомагати воїнам, які захищають нашу країну, співчувати тим, хто втратив рідних, бо це є шлях смирення, прояву любові та милосердя. Ми не можемо іти іншим шляхом, бо цим шляхом пройшов Сам Бог, ставши людиною, задля нашого спасіння.

Дорогі браття і сестри! Різдво Христове вселяє в нас надію на все світле, добре і вічне. То ж нехай Богомладенець Ісус, що народився у Вифлиємській печері, надихає нас на християнську любов, єдність і мир.

У ці святкові і радісні хвилини сердечно вітаю Вас, всечесні пастирі, чесне дияконство, чернецтво, дорогі браття і сестри, з великим і радісним святом Різдва Христового та Новоліттям Божої благодаті до нас. Бажаю, щоб Христос Господь воцарився у наших душах та серцях, а мир Божий і благоденство запанували у наших оселях та на нашій славній Українській землі.

 

ХРИСТОС НАРОДИВСЯ! СЛАВІМО ЙОГО!

ЕПІФАНІЙ
Патріарший намісник,
митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський

 

Різдво Христове
2016 / 2017 рр.
м. Київ

Версія для друку
Автор: fmykolaj
Дата створення: 2017-01-06
Рубрика: Загальноцерковні новини
Перегляди: 562

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.