Богословське відділення / Вечірнє богослужіння у свято Благовіщення Пресвятої Богородиці.,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




Вечірнє богослужіння у свято Благовіщення Пресвятої Богородиці.

Дні Чотиридесятниці крім посту вшановуються і особливим богослужінням. Їх особливістю є те що за винятком суботи та неділі в Чотиридесятницю не звершується Євхаристія. Причиною такої заборони було те , що літургія по місцях продовжувала з'єднуватися з агапами, відповідно, супроводжувалася багатою та вишуканою трапезою.

Відсутність щоденних літургій в Чотиридесятницю компенсовується іншими богослужіннями.

Щоб не позбавляти віруючих таємничого спілкування з Господом і разом з тим не порушувати посту і покаяння звершенням урочистої повної літургії Шостий Вселенський Собор 52-м правилом затвердив в дні Святої Чотиридесятниці повсюдне звершення Ранішеосвяченої літургії.

Дуже часто ми забуваємо про те, що ця Літургія – це вечірнє богослужіння під час якого віруючим пропонуються для причастя Святі Дари. Вечірня – богослужіння тихе й скромне.

Євхаристія, на відміну від усіх інших богослужінь, не має одного встановленого часу звершення. За задумом, час її звершення залежить від дня, в який вона відбувається. Так, по великих святах відповідно до 8 розділу Типікону належить служити Літургію дуже рано: «в неділю Літургія відбувається на початку третьої години (9:00 ранку). Але коли свято без всеношної то і Євхаристія звершується пізніше, а в малі свята іще пізніше – в 8 розділі Типікону вказано про те, що в суботу Літургія відбувається на початку четвертої години (10 година ранку), а в менші свята і інші дні відбувається на початку п'ятої години (11 година). Нарешті, в дні суворого посту, до Причастя належить підходити уже після полудня.

Оскільки в даний час ці правила призабуті, для більшості залишається не ясним, чому ж сьогодні, у свято Благовіщення літургія починається вечірньою...

Сама суть цих правил єдина і проста: Євхаристія є завершальним етапом приготування до неї, тому то і час її звершення залежить від протяжності посту, що готує нас до неї.

Оскільки за Уставом у Великий піст тільки надвечір дозволяється вживати їжу, то й Літургію у ці дні належить звершувати ближче до вечора, "в 9-й годині", тобто в 15 годин за звичним для нас обчисленням часу доби.

За тією ж логікою, у святвечір Різдва і Богоявлення, дні суворого посту, Євхаристія повинна звершуватися після вечірні.

Ці правила можуть здаватися незрозумілими або застарілими або просто другорядними, але насправді вони показують основний принцип православної богослужбової духовності: Євхаристія є вершиною приготування до зустрічі з Христом. У Церкві найголовнішим виразником такого приготування є піст. Досконалий піст вінчається Причастям, котре у будні дні Чотиридесятниці повинне відбуватися підчас вечірньої.

Але оскільки утримання протягом майже всього дня від їжі та пиття для багатьох є надто важке, то з плином часу Літургію Ранішосвячених Дарів стали здійснювати у все більш і більш ранні години. І нині ця Літургія уже звершується у першій половині дня, хоч це і суперечить Уставу (на літургії вже згадуються святі наступного дня, тому звершувати цю службу вранці трохи дивно) і логіці устрою денного богослужіння.

Сенс вечірньої літургії – зовсім не в тому, щоб дати можливість причаститися після роботи, а в посиленні посту (в даному випадку потрібне повне утримання від споживання їжі). У такий день причасники повинні тримати піст не до ранкової служби, як завжди, а до другої половини дня. Таким чином, при здійсненні літургії Ранішосвячених Дарів ввечері пост стає більш суворим.

 В університетських храмах не одноразово вже звершували вечірню Літургію Ранішосвячених Дарів, а сьогодні, на свято Благовіщення Пресвятої Богородиці, вперше було звершено повну вечірню Літургію.

6-7 квітня 2014 року в університетському храмі Трьох Святителів було відслужені уставні богослужіння: всенічне бдіння та першу літургію.

p4070450_500

А в сам день свята (7 квітня 2014 року) о 15 годині в домовому храмі святого вмуч. Іоанна Нового резиденції митрополитів Буковини і Далмації  було звершено вечірню з Літургією

p4070453_500

св. Іоанна Золотоустого. Богослужіння звершив прот. Миколай Лагодич у співслужінні

p4070459_500

диякона Іоана Турчинського – студента 4 курсу Богословського відділення, клірика Кіцманської єпархії.

p4070443_500

Незважаючи на пізній час завершення вечірніх Літургій (літургічний піст триває майже 17 годин) в

p4070446_500

університетському храмі Трьох Святителів  вірних на них постійно збільшується.

Більше фотографій тут.


Версія для друку
Автор: fmykolaj
Дата створення: 2014-04-08
Рубрика: Богослужіння
Перегляди: 1087

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.