Богословське відділення / Храм Трьох Святителів Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Підрозділи
Треби
Клірики університетських храмів
Розклад богослужінь
Університетський храм Покрови Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії
Домовий храм св.вмуч. Іоанна Нового
Храм Трьох Святителів Чернівецького національного університету

Розклад занять



Наш банер




Храм Трьох Святителів Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича

dsc_0028_500_01

Храм на честь трьох великих християнських святителів – Василія Великого, Григорія Богослова та Іоана Златоустого – побудовано з цегли у 1878 р.  До початку 1882 р. провадилися його розписи.

Над розписами в купольній частині храму працювали віденський художник К. Йобст, та буковинський митець Е. Бучевський. К. Йобст написав ікони Різдва Христового (розміщена у лівому нефі 2-го поверху), Воскресіння (розміщена у правому нефі 2-го поверху) (Фото №04, 05), Зішестя Святого Духа  на Апостолів (розміщена над вівтарем) та чотирьох євангелістів: св. Матфея, св. Марка, св. Луки та св. Іоана (розміщені, як це прийнято у православному храмовому будівництві, у прикупольних нефах).

dsc_0017_500_01

Розробкою та виконанням декоративного орнаменту займався Е. Бучевський.

  Розписувався храм темперою. Освячений 12 лютого 1882 р. на честь Трьох Святителів митрополитом (Мораріу-Андрвєвичем): Василія Великого, Григорія Богослова та Іоана Златоустого.

dsc_0072_500

Іконостас вирізьблений з липи буковинськими майстрами.

zerkva15_500

Розміру храму 18,9х18,56 м, загальною площею 281,1 кв.м. Висота центрального купола 38 м., а ззовні (з хрестом) – 45 м.

Храм збудований для потреб теологічного факультету, який розташовувався поруч, на території митрополичої резиденції.

У храмі студенти-богослови проходили богослужбову практику. Цікавим є той факт, що навіть під час Першої світової війни навчальний процес не переривався. Проте, так тривало лише до 1944 року.

dsc_0063_500

В радянську добу, до 1981 року, у храмі було розміщено обчислювальний центр (ОЦ) університету, де знаходилась одна із перших радянських обчислювальних машин (ЕОМ) “Мінськ-4”, власне, саме так у той час називали комп’ютери. Ректорат університету доклав усіх зусиль для того, щоб зберегти святиню.

Зокрема, на стінах храму зберігся автентичний розпис, не було навіть зрушено з місця іконостас.

У 1981 році електронну техніку було перевезено в інше приміщення, а у храмі розпочато реставраційні роботи, котрі продовжувались до 1985 року. В цей період було поновлено декоративний орнамент та ікону Зішесття Святого Духа на Святих Апостолів, котру з часом зіпсував грибок. Реставраційні роботи проводили Кам’янець-Подільські майстри, а ікону Зішестя Св. Духа реставрували київські фахівці.

Вся купольна частина храму є автентичною, як і іконостас 1882 року.

Під час реставрації було відновлено втрачене панікадило. Сучасне панікадило виготовили з латуні за ескізами старого.

З 1985 до 1991 року у храмі функціонував історико-культурний центр.

З 1991 року на великі свята у храмі дозволили звершувати святкові богослужіння, а з відновленням у структурі університету теологічного відділення – було відновлено богослужбову практику, на той час лише чотири дні на тиждень.

p1129117_500

Новий етап в історії храму розпочався 18 квітня 2003 року. Саме тоді з благословення Його Святості Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета було укладено нову угоду про спільну освітню діяльність між ЧНУ ім. Юрія Федьковича та Київською Духовною Академією (КДА) Української Православної Церкви Київського Патріархату. Реалізація угоди також передбачає розв’язання і багато інших життєвоважливих питань. Саме з цього часу університетський храм отримав ставропігійний статус (пряме канонічне підпорядкування Патріарху), а студенти-богослови можливість не лише у будні , але й у недільні та святкові дні закріплювати на практиці набуті ними теоретичні знання з літургіки, гомілетики, пастирського богослов’я та ін.

3 вересня 2003 року в храмі відновлено постійні богослужіння, котрі звершують викладачі та студенти Богословського відділення.

У 2006 році було розпочато новий етап реставраційних робіт у Резиденції загалом і у храмі зокрема. Саме у цей час розпочато комплексну реставрацію куполів та даху храму, а також було замінено систему дощового водовідведення.

У 2009-2010 роках замінено систему опалення.

З 14 грудня 2019 року, відповідно до указу Предстоятеля Православної Церкви України Блаженійшого митрополита Київського та всієї України Епіфанія за № 820, храм переведений в канонічне підпорядкування Преосвященному архієпископу Чернівецькому та Хотинському ГЕРМАНУ.

Відповідно до указів виданих 25 грудня 2019 року Високопреосвященнійшим архієпископом Чернівецьким та Хотинським ГЕРМАНОМ призначений клір храму Трьох Святителів м. Чернівці при Чернівецькому національному університеті ім. Ю. Федьковича:

  1. прот. Миколай Щербань - настоятель храму;
  2. прот. Миколай Лагодич - штатний священник;
  3. прот. Миколай Шкрібляк - штатний священник.

Версія для друку
Автор: fmykolaj
Дата створення: 2023-11-13
Рубрика: Богослужіння
Перегляди: 17013

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.